✔️ Beste opleider van NL  ✔️ Voordeligste opleider van NL  ✔️ Levensreddend sinds 2013  ✔️ Achteraf betalen mogelijk

?  +31 23 2039971   Trustpilot: 4,7/5TrustScore 4,5 uit 5

Veelgestelde vragen

Vragen over de BHV cursus

BHV staat voor Bedrijfshulpverlening. Dit is een wettelijk verplichte regeling voor bedrijven en organisaties in Nederland om hulp te bieden bij ongevallen, brand en andere calamiteiten op de werkvloer. Bedrijfshulpverleners zijn getrainde medewerkers die eerste hulp kunnen bieden, evacuaties kunnen coördineren en brand kunnen bestrijden totdat de professionele hulpdiensten arriveren. Het doel van BHV is om de veiligheid van werknemers te waarborgen en de schade en gevolgen van noodsituaties op de werkvloer te beperken.

Bedrijfshulpverlening (BHV) levert veel op voor een bedrijf of organisatie. Hieronder volgt een aantal voordelen:

  1. Veiligheid: De belangrijkste taak van BHV is het waarborgen van de veiligheid van werknemers en bezoekers in noodsituaties. Door te investeren in BHV, kan een bedrijf de veiligheid van zijn werkomgeving verbeteren.
  2. Snelle reactie: Bedrijfshulpverleners treden snel en effectief op bij calamiteiten, waardoor er minder tijd verloren gaat tussen het moment van de noodsituatie en het moment van professionele hulp.
  3. Minder schade: Door snel en goed op te treden kan schade aan gebouwen en inventaris beperkt worden. Dit kan kostenbesparend werken.
  4. Betere crisiscommunicatie: Bij noodsituaties is goede communicatie van groot belang. BHV-ers zijn getraind om de communicatie in en rondom het bedrijf te coördineren waardoor medewerkers goed geïnformeerd zijn over wat er gaande is.
  5. Voldoen aan wetgeving: In Nederland is bedrijfshulpverlening verplicht voor bedrijven en organisaties. Door te investeren in BHV voldoet een bedrijf aan de wettelijke eisen.
  6. Een belangrijk voordeel is de bedrijfscontinuïteit. Een adequate BHV-organisatie kan een beginnende brand ontdekken en blussen. Hierdoor kan grote schade worden voorkomen of beperkt.

Kortom, BHV levert een veiliger werkomgeving op voor (potentiële) medewerkers en bezoekers, kan kostenbesparend werken en zorgt ervoor dat een bedrijf aan wettelijke eisen voldoet.

De taken van een BHV'er (bedrijfshulpverlener) zijn divers en afhankelijk van de situatie waarin hij of zij verkeert. De BHV'er is opgeleid om te handelen bij calamiteiten en is primair verantwoordelijk voor de veiligheid van de aanwezige personen en het beperken van de schade.

Enkele taken van een BHV'er zijn:

  1. Eerste Hulp Verlenen: De BHV'er verleent eerste hulp aan gewonden en kan bijvoorbeeld reanimeren, een wond verzorgen of een slachtoffer in stabiele zijligging leggen.
  2. Brandbestrijding: De BHV'er kan beginnende branden bestrijden, afhankelijk van de grootte en de voorzieningen in het gebouw.
  3. Ontruiming begeleiden: De BHV'er leidt de ontruiming van het gebouw en helpt mensen zo snel en veilig mogelijk naar buiten.
  4. Communicatie coördineren: De BHV'er coördineert de communicatie tijdens een incident en zorgt voor de afstemming met de hulpdiensten.
  5. Preventieve maatregelen: De BHV'er houdt toezicht op preventieve maatregelen en voert controles uit op bijvoorbeeld brandblussers en EHBO-kits.

Relevante zoekwoorden voor BHV zijn onder andere: veiligheid, eerste hulp verlening, brandbestrijding, ontruiming, communicatie, preventieve maatregelen, calamiteiten en hulpdiensten.

De werkgever is verantwoordelijk voor de BHV-organisatie. Dit is vastgelegd in de Arbowet en het Bouwbesluit. In artikel 15 van de Arbowet staat zelfs dat u verplicht bent BHV’ers binnen uw bedrijf te hebben. De werkgever moet er voor zorgen dat er voldoende en opgeleide BHV’ers aanwezig zijn en dat er een BHV-plan is opgesteld. Dit BHV-plan beschrijft hoe er gehandeld moet worden bij calamiteiten. Daarnaast moet de werkgever de RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) uitvoeren en een ontruimingsplan opstellen. Hiermee kan de werkgever aantonen dat er op een veilige en verantwoorde manier gewerkt kan worden. Het is dus belangrijk dat de werkgever zijn of haar wettelijke verantwoordelijkheden op het gebied van BHV naleeft om te zorgen voor een veilige werksituatie.

Bedrijfshulpverlening (BHV) is verplicht voor alle organisaties in Nederland. De Arbowet schrijft voor dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en gezondheid van werknemers en dus ook voor adequaat getrainde bedrijfshulpverleners. Het is belangrijk dat organisaties zich bewust zijn van hun wettelijke verplichtingen op het gebied van BHV, zoals het opstellen van een BHV-plan, het aanstellen van voldoende opgeleide BHV’ers en het onderhouden en testen van de BHV-voorzieningen.

Organisaties dienen daarnaast een RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) op te stellen om inzicht te krijgen in de veiligheids- en gezondheidsrisico's op de werkvloer. Op basis hiervan kunnen maatregelen worden genomen om risico's te verminderen en de veiligheid van werknemers te waarborgen. Een adequate BHV-organisatie is daarbij van groot belang, zodat bij een eventuele calamiteit snel en effectief kan worden gehandeld.

Al met al is bedrijfshulpverlening verplicht voor alle organisaties in Nederland en is het van belang dat werkgevers zich bewust zijn van hun wettelijke verplichtingen op het gebied van BHV. Zo kunnen zij zorgen voor een veilige werkomgeving voor hun werknemers en bezoekers.

Om te bepalen hoeveel BHV'ers een bedrijf nodig heeft, moet er gekeken worden naar de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers en de risico's op de werkvloer. De Arbowet verplicht werkgevers om voldoende BHV’ers te hebben om een snelle en adequate hulpverlening in geval van nood te waarborgen.

In de richtlijnen van het NIBHV (Nationaal Instituut voor Bedrijfshulpverlening) staat dat er bij bedrijven tot en met 50 medewerkers minimaal één BHV’er aanwezig moet zijn. Bij bedrijven met meer dan 50 medewerkers, dient er ten minste één bedrijfshulpverlener aanwezig te zijn per 50 werknemers. Daarbij dient er ook rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van externe partijen, zoals bezoekers of leveranciers, en de specifieke risico's op de werkvloer, zoals werken met gevaarlijke stoffen of activiteiten op hoogte.

Het is ook van belang dat de BHV'ers over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken om adequaat te kunnen handelen bij een calamiteit. BHV’ers dienen dan ook regelmatig getraind te worden en hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

Kortom, het aantal BHV'ers dat een bedrijf nodig heeft is afhankelijk van de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers, de aanwezigheid van externe partijen en de risico's op de werkvloer. Het is belangrijk dat werkgevers zich bewust zijn van hun verplichtingen op het gebied van BHV en zorgen voor een adequate BHV-organisatie voor een veilige werkomgeving.

Een BHV-plan staat voor een Bedrijfshulpverleningsplan. Het is een plan waarin alle maatregelen staan beschreven die genomen moeten worden om de veiligheid en gezondheid van de werknemers en eventuele bezoekers of derden te waarborgen tijdens een calamiteit. Zo’n plan is verplicht voor elk bedrijf en wordt opgesteld in samenwerking met de wet- en regelgeving en de risico’s van het bedrijf.

In het BHV-plan staat beschreven hoe de Bedrijfshulpverlening georganiseerd is en welke taken en verantwoordelijkheden de BHV'ers hebben in geval van nood. Ook staat er beschreven welke risico's er op de werkvloer aanwezig zijn en welke concrete maatregelen er genomen worden om deze risico's te minimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vluchtwegen, brandblusmiddelen en EHBO-voorzieningen.

Verder wordt beschreven hoe er in noodsituaties wordt gecommuniceerd. Hierbij gaat het om het waarschuwen en alarmeren van de hulpdiensten en het informeren van interne en externe betrokkenen over de situatie op dat moment.

Het BHV-plan wordt in samenspraak met de BHV’ers opgesteld en wordt regelmatig geëvalueerd en indien nodig aangepast. Het is van groot belang dat alle werknemers op de hoogte zijn van het BHV-plan. Het is daarbij raadzaam om het BHV-plan op een centrale plek te bewaren en regelmatig te oefenen en te trainen.

Kortom, een BHV-plan is een verplicht plan voor elk bedrijf waarin de maatregelen staan beschreven die genomen worden om de veiligheid en gezondheid van werknemers en eventuele bezoekers tijdens een calamiteit te waarborgen. Het plan wordt opgesteld in samenwerking met wet- en regelgeving en de risico's van het bedrijf.

Het volgen van een BHV basis cursus is verplicht voor bedrijfshulpverleners, maar ook aan te raden voor iedereen die meer wil weten over hoe te handelen bij noodsituaties op de werkvloer.

De BHV basis cursus behandelt onder andere onderwerpen als eerste hulp bij ongevallen, brandpreventie en bestrijding, communicatie en ontruiming. Tijdens de cursus worden deelnemers getraind en opgeleid in het herkennen van risico's en het snel handelen in noodsituaties.

Het is belangrijk om te weten dat een BHV basis cursus niet alleen verplicht is volgens de Arbowet, maar ook voor bijvoorbeeld de certificering van het bedrijf voor de ISO-norm of de brandverzekeraar. Bovendien kan een goed opgeleide BHV'er levens redden en schade beperken bij een calamiteit.

Kortom, het volgen van een BHV basis cursus is verplicht voor bedrijfshulpverleners, maar ook aan te raden voor iedereen die meer wil weten over hoe te handelen bij noodsituaties op de werkvloer en wordt onder andere aangeboden door bhv-cursus-aanbieders.

Je moet de BHV herhaling cursus volgen volgens de geldende wet- en regelgeving, wat meestal betekent dat je deze cursus jaarlijks moet herhalen om je certificaat up-to-date te houden. Het is belangrijk om te onthouden dat de exacte frequentie van de herhalingstraining kan verschillen op basis van de specifieke vereisten van je organisatie of branche. Je kunt het beste de richtlijnen van de Arbowet raadplegen of contact opnemen met een erkende BHV-trainingsaanbieder om meer informatie te krijgen over wanneer je de herhalingstraining moet volgen.

Het BHV-certificaat is meestal één jaar geldig, wat betekent dat je de BHV herhaling cursus jaarlijks moet herhalen om je certificaat up-to-date te houden. De exacte geldigheidsduur van het BHV-certificaat kan echter verschillen op basis van de specifieke vereisten van je organisatie of branche. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen belangrijk is om de BHV-herhalingstraining op tijd te volgen om je certificaat geldig te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat je altijd goed voorbereid bent op noodgevallen op de werkvloer.

Ja dit is mogelijk in goed overleg met de instructeur. In sommige gevallen zal een meer prijs gerekend worden.

Tevreden klanten

Al meer dan 10 jaar succesvol bij onze klanten.

CardiAid cursus op locatie?

Het is van belang om te weten wat te doen op het moment dat er een calamiteit zich voordoet. Wij trainen uzelf en uw collegas om adequaat te kunnen reageren op de ontsane situatie waarbij direct hulp of levensreddende actie vereist is.

CardiAid Cursussen

voor (aan)vragen en meer informatie
Email: cursus@cardiaid.nl
Tel: +31 23 2039971
Organisatie
CardiAid Benelux
Van der Burchstraat 40
2132 RN Hoofddorp
Nederland

Subscription Form (#10)

This will close in 0 seconds

crossmenu